It looks like you are visiting our website from within the U.S.

The securities mentioned on this website are not being offered, and will not be sold, within the United States or to, or for the account or benefit of, any U.S. person. Hence, we cannot grant access.

If you are not accessing the website from within the U.S., please contact us for support.
In order to investigate the issue, please provide your geographical location and the time when you tried to access this website.

  • Netherland: 0800 - 0221864 / infomarkets@gs.com
  • Belgium: 0800 - 81963 / infomarkets@gs.com
  • Germany: 0800 - 6746367 / zertifikate@gs.com
  • Switzerland: 044 - 2241144 / swisswarrants@gs.com
Ana Sayfa

RöportajlarTemel bilgiler önemli ölçüde gelişim gösterdi

Christian Schlegel, Alman asıllı bir traderdır.Eski bir broker olan Schlegel 35 yıldır piyasalarda aktif olarak bulunuyor. 57 yaşındaki uzman, borsa koçu olarak bir trader'ın günlük rutini hakkında Goldman Warrants'a konuştu.


Christian Schlegel, Trader

Christian Schlegel (1965 doğumlu) 35 yıldır profesyonel olarak borsada işlem yapıyor. Önceleri, türev ürünlere odaklanan eski borsacı, her hafta bankalara ve yatırım şirketlerine gönderilen tamamen teknik bir analiz yayınlayan Christian Schlegel, şimdilerde web seminerleri düzenliyor ve düzenli olarak çevrimiçi teknik analiz videoları yayınlıyor.


Christian Schlegel, Goldman Sachs bünyesinde çalışmamaktadır biri değildir ve bu röportaj yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, tavsiye veya onay niteliği taşımamaktadır. Christian Schlegel'in görüşleri kendi mutlak görüşleri olup, Goldman Sachs'ın görüşlerini yansıtmamaktadır.

Sayın Schlegel, siz sadece bir trader değil, aynı zamanda bir finans koçusunuz. Finans piyasaları konusuna olan ilgi şu an ne durumda?

Christian Schlegel: Pandemiden bu yana, piyasalara ilgi önemli ölçüde arttı ve bu ilgide bir azalma olduğunu düşünmüyorum. Hisse senedi ve türev ürünler hakkındaki finansal okur yazarlıkta önemli bir artış gerçekleşti ve bu artış hala devam ediyor.

Son dönemde özellikle teknoloji hisseleri yüksek kayıplar yaşadı; örneğin, Nasdaq-100, Kasım 2021'deki en yüksek seviyesinden bu yana değerinin yaklaşık dörtte birini kaybetti. Bu tür gelişmeler borsa konularına olan ilginin azalmasına neden oluyor mu?

Christian Schlegel: Böyle olduğunu söyleyemem. Bu arada, birçok yatırımcı, özellikle genç yatırımcılar, düşen piyasalardan satım opsiyonları yoluyla nasıl kâr edebileceğini biliyor. Ayrıca, işler yolunda gitmediğinde zarar kesmenin yatırımcılar arasında yaygın olarak kullanılmaya başlandığı izlenimini edindim.

Borsaya yeni başlayanlar özellikle nelere dikkat etmelidir?

Christian Schlegel: Yalnızca işleyişini anladıkları ürünlerde işlem yapsınlar; gözden çıkarabilecekleri kadar para yatırsınlar, böylece kaybettiklerinde büyük sorunlar yaşamazlar; kendilerini geliştirsinler; zarar kes seviyeleri belirlesinler; her zaman sabırlı olsunlar.


Christian Schlegel, Trader


Yatırım söz konusu olduğunda yeni başlayanların (ve hatta deneyimli yatırımcıların) yaptığı en yaygın hatalar nelerdir?

Christian Schlegel: Kaldıraçlı ürünlerde daha aktif olduğum için, her zaman, ilk olarak, pozisyonların çok büyük olabileceğini ve ikinci olarak, aşırı yüksek kaldıraç kullanıldığını gözlemliyorum. Yüksek kaldıraç kullanan yatırımcılar küçük bir haberin piyasaları güçlü bir şekilde sallaması durumunda, büyük kayıplar yaşayabilirler.

Birkaç yıldır trader olarak çalışıyorsunuz. Günlük rutininiz genellikle nasıl geçiyor?

Christian Schlegel: Genelde saat beş gibi kalkarım. Bu benim "kaliteli zamanım", telefonların çalmadığı, hiçbir köpeğin dışarı çıkmak istemediği ve okulların henüz açık olmadığı zamanlar. Bu saatlerde huzur içinde gece haberlerini izleyebiliyor ve Asya borsalarına göz atabiliyorum. Sonra saat dokuza kadar piyasa ve borsalardan uzaklaşıyorum. Çünkü sadece resmi Alman “Xetra saatleri”nde işlem yapıyorum. Bütün gün ekran karşısında oturma alışkanlığımdan kurtuldum, çünkü günlük piyasa hareketlerini çok fazla yakından takip etmek beni diğer işlerimi yapmaktan alıkoyuyor. Bu yüzden gün içinde başka şeyler de zaman ayırabiliyorum. Genelde Xetra kapanış saatinde, 17:30 gibi işlemleri kapatırım, ancak açık konuşmak gerekirse, Amerikan borsalarına da göz atıyorum.

İnsanlar ofisinizi merak ediyor, sürekli yeni sinyallerin geldiği çok sayıda hareketli ekran vs.?

Christian Schlegel: Eskiden bu şekildeydi, olabildiğince çok ekran. Şimdi sadece iki ekran var. İşlem tarzım günlük işlemler olmadığı için her zaman ekran karşısında oturmak zorunda değilim. İki ekran bana yetiyor, çünkü sinyalleri ve uyarıları cep telefonumdan da alıyorum. Bazen de hiç sinyal gelmediği oluyor, bu yüzden ekran karşısında oturmak zorunda değilim.

Piyasalar hakkındaki görüşünüzü şekillendirmek için hangi kriterlerden faydalanıyorsunuz?

Christian Schlegel: Zamanımın yaklaşık dörtte birini, ciro ve kâr tahminleri, analistlerin değerlendirmeleri gibi temel verilere göz atarak harcıyorum. Ama ağırlıklı olarak teknik analize odaklanıyorum. Bana mantıklı gelen modelleri tanımaya çalışır ve bir satın alma işlemi için otomatik olarak zarar kes koyarım - yani pozisyonu satacağım seviyeyi belirlerim.

Teknik analiz için temel olarak kullandığınız en önemli sinyaller nelerdir?

Christian Schlegel: Trend tespiti benim için en önemlidir. Küçük hisse senetlerinde bile her alanda işe yarar. Ayrıca Bollinger bantları* veya MACD* göstergesi gibi kısa süreli fiyat hareketleri ve trend tahmini için bilgilendirici olabilen, trendleri takip eden modellerden de faydalanıyorum. Ancak zamanlama için, eğrilerin ilerleyişinden uygun giriş veya çıkış sinyallerinin okunup okunamayacağını belirli bir bant genişliği içinde gözlemleyen bir osilatör kullanıyorum.

Her gün borsaları analiz ediyorsunuz. Orta vadede majör endekslerin ne yöne gideceğini düşünüyorsunuz?

Christian Schlegel: Bu yılın sonuna kadar DAX® için 13.000 ile 16.000 arasında geniş bir ticari işlem hacmi bekliyorum. Ancak Temmuz ayından itibaren üç aylık rakamlar açıklandığında, son jeopolitik çatışmaların etkisinin nasıl hissedileceği konusunda daha fazla bilgi sahibi olacağız. Fakat hiçbir şekilde pozitif bir ivme beklemiyorum.

Kaldıraçlı ürün tercih ederken, sizin için daha önemli olan nedir: dar spread'ler ve düşük primler mi yoksa kaliteli hizmet ve kesintisiz işlem deneyimi mi?

Christian Schlegel: Spread'lerin dar olması, tabi ki bu beni mutlu eder, ve özellikle primlerin çok yüksek olmaması. Ama benim için en önemli şey, (aracı) firmanın spread'leri mümkün olduğunca uzun süre işleme açık bırakması.

Bireysel yatırımcılar ürün seçiminde nasıl bir yol izlemeli?

Christian Schlegel: Bireysel yatırımcıların yüksek kaldıraç kullanmaları mümkündür. Bence amaç, her hisseyi hemen ikiye katlamak değil, risklerin kontrol altında olduğu işlemler yapmak olmalıdır. Bir başka deyişle: tüm sermayeyi tek bir işleme yatırmaya odaklanmak yerine daha düşük kaldıraçla işlem yapmaya ve bazen daha küçük kârlar elde etmeye odaklanılmalıdır.

Sayın Schlegel, röportaj için çok teşekkürler.

* Bollinger bantları, MACD göstergesi: Hareketli ortalamalara dayalı grafik analizi yöntemleri.


Fotoğraf sahipleri: Adobe Stock – 1. Resim: Phongphan Supphakank, 2. Resim: standret

Aksi belirtilmedikçe Goldman Sachs ürünlerinin veri kaynağı, Goldman Sachs'tır.
Dil: tr | en
İletişim Hattı: 444 6096
Version: 0.9.24